Nachádzate sa tu

LEOCIE Food Event - Aktivita s jedlom v komunite 2013

Súčasťou projektu je pre každého partnera aj Aktivita s Jedlom v komunite. Počas prieskumu sme zistili, že Združenie Reštart pripravilo takúto aktivitu v spolupráci so centrom voľného času KAMARÁT a Jedálňou z Gymnázia V.P.Tótha z Martina počas MLDU - Martinskej Letnej Detskej Univerzity. V utorok 9.7. pripravili dobrovolníci a členovia združenia Reštart v rámci workshopu Zdravé varenie pre deti 7 stanovíšť, na ktorých najprv spolu postupne očistili a nakrájali na kúsky 7 druhov ovocia (melón, jahody, jablká, banány, pomaranče, ananás a hrozno). Tieto potom deti napichali na špajdle a pripravili na tácku hromadu "ovocných špízov". Ale pred podaním dezertu sa najprv museli posilniť obedom, až potom mali dovolené si zobrať "špízy" a vymáčať ich v čokoládovej fontáne. Mnohí si poviete, že čokoláda predsa nie je zdravá ale boli by ste na omyle: obsahuje dôležité stopové prvky a minerály ktoré podporujú rast tela. Pokiaľ je kvalitná (táto bola pravá belgická, tmavá, s takmer 60% obsahom čistého kakaa) a podá sa v rozumnom množstve tak telu prospieva. Samozrejme niektorí maškrtníci obehli frontu niekoľko krát, ale dôležité je, že každý sa zabavil a deti sa zapojili do aktivity, ktorá ich bavila.
Druhá časť workshopu, ktorá sa konala vo štvrtok, bola zameraná na prípravu šopského šalátu k obedu a to dokonca pre všetkých účastníkov detskej univerzity! Túto zodpovednú úlohu prebrali deti zo skupiny Kráľov a Orlov, ktorí ošúpali uhorky, pokrájali papriky a vybrali z paprík jadierka a pokrájali biely syr. Všetko sa potom pekne zmiešalo a pani kuchárky skvelý šalát servírovali ako prílohu k hlavnému jedlu, važeckej pochúťke. Všetkým obed chutil a pomocníci si vyslúžili pochvalu.
Ďakujeme všetkým organizátorom, dobrovoľníkom aj maškrtníkom a veríme, že budú doma papať viac zdravo a z čerstvých surovín.


Martin a Ivana, koordinátori projektu

Blog o projekte a Fotogaléria: